Tratează-ți boala parodontală la Clinica iSmile Dental
Atunci când vizita la stomatolog Timișoara este amânată, tartrul poate deveni cel mai mare inamic al danturii, dar și al gingiilor. Boala parodontală poate fi de la ușoară la severă și poate cauza de la neplăceri, la dureri, sângerări și pierderea dinților.
Cauzele bolii parodontale
Alături de caria dentară, boala parodontală sau periodontita afectează o mare parte din oameni. Este estimat că aproximativ 80% din populație se confruntă cu o formă ușoară, moderată sau severă a acestei boli, denumită în trecut „paradontoză”. Afecțiunea este puternic influențată de stilul alimentar al fiecăruia, dar și de factori genetici. Totuși, în toate cazurile, boala parodotală este un rezultat direct al tartrului care s-a format la baza dintelui din cauza plăcii bacteriene cumulate în urma oricărei mese, îndepărtate necorespunzător, ori deloc, printr-un periaj temeinic.
Apariția bolii parodontale este influențată și de factori genetici, poziția dinților, în unele situații responsabile de apariția acesteia fiind și diabetul, bolile cardiovasculare sau dezechilibrele hormonale. La acestea se adaugă și vizitele la un stomatolog Timișoara pentru un consult și un detartraj, care dacă nu sunt efectuate cel puțin anual, pot duce la astfel de afecțiuni.
Evoluția bolii parodontale
Atunci când un stomatolog Timișoara nu a intervenit pentru a îndepărta tartrul aflat la baza dinților, boala parodontală progresează dinspre gingie spre structurile profunde. Afectează mai întâi gingia, prin inflamații și sângerări ca mai apoi să avanseze spre ligamentele periodontale ale dintelui și spre os.
Odată ajunsă în acest stadiu, periodontita dizolvă ligamentele periodontale și cauzează resorbția osului (pierdere osoasă). Netratată, acest lucru va duce, în timp, la mobilitatea dinților și pierderea acestora.
La fel ca orice altă afecțiune, și periodontita are câteva simptome care pot trage un semnal de alarmă, pe care este important să nu le neglijăm. Între simptomele care pot semnala o astfel de afecțiune sunt:
- Respirația urât mirositoare
- Sângerări gingivale
- Retracție gingivală
- Senzația de presiune la nivelul dintelui/dinților
- Mobilitate dintelui/dinților
Atunci când unul sau mai multe dintre aceste simptome apar, este necesară o vizită la dentist pentru evaluarea situației și stabilirea unui eventual diagnostic, iar în cazul bolii parodontale, a unui grad de avansare, precum și a tratamentului adecvat.
Tratamentul la stomatolog Timișoara
Un stomatolog Timișoara poate interveni cu succes atât în prevenția, cât și în tratamentul unei boli parodontale. Importantă este mereu vizita la dentist pentru evaluarea situației, cu efectuarea unei radiografii în prealabil care va scoate la iveală dacă osul a fost afectat, precum și eventualele pungi cu infecție strânse în jurul dinților. Medicul stomatolog va stabili apoi cea mai bună metodă de tratament: chirurgical sau nechirurgical.
Tratamentul nechirurgical presupune igienizarea riguroasă a dinților: periaj dentar profesionist, precum și detartraj ultrasonic, utilizarea unor substanțe cu antibiotic pentru aplicare locală și interdentară. Frecvența cu care este necesar ca acestea să fie realizate este stabilită împreună cu medicul stomatolog Timișoara.
Tratamentul chirurgical poate consta în chiuretarea pungilor cu infecție din jurul dinților afectați, operația cu lambou în cadrul căreia rădăcina dintelui este expusă pentru a putea fi eliminate zonele cu infecție. În cazul în care gingia este retrasă se pot aplica grefe din mucoasa bucală pentru a suplini lipsa acesteia, iar dacă boala parodontală a afectat osul se poate interveni cu adiții osoase pentru a preveni pierderea dintelui.
Cum putem preveni periodontita?
Orice afecțiune dentară își găsește rezolvarea în cabinetul unui stomatolog Timișoara, însă prevenția este mereu cea mai importantă și măsura cea mai simplă. Indiferent de predispoziția genetică, poziția dinților, anomaliile dentare, igiena orală va face mereu diferența. Este important ca, pentru prevenția oricăror afecțiuni dentare, să păstrăm o igienă corespunzătoare a danturii prin periaj de două ori pe zi – dimineața și seara – folosirea unei ațe dentare, iar acolo unde este cazul a periilor interdentare, dar și clătirea după periaj cu o apă de gură care să elimine bacteriile rămase în urmă.
Frica de dentist. Cum o depășim atunci când mergem la o clinică dentară Timișoara
Vizita la dentist este, pentru aproape 10% din populație, asociată cu durere și frică. Anxietatea dentară este una dintre principalele cauze pentru care vizita la un stomatolog este amânată sau chiar evitată cu totul. În majoritatea situațiilor, frica de dentist este cauzată de frica de durere ori de necunoscut, ori este generată de experiențe neplăcute din trecut.
Proceduri nedureroase, cu tehnologie modernă
Anxietatea de stomatolog și formele mai severe denumite fobie dentară sunt printre cele mai frecvente fobii ale oamenilor, alături de frica de înălțimi sau cea de păianjeni. În cele mai frecvente cazuri este vorba despre frica de durere. Tehnologia modernă și avansată folosită astăzi în clinica dentară Timișoara permite o multitudine de intervenții stomatologice nedureroase, inclusiv anestezia, care poate fi realizată în clinica noastră fără ac și fără niciun fel de disconfort ori durere. În plus, există anestezici locali puternici care pot crea un plus de confort în majoritatea intervențiilor.
În clinica dentară Timișoara, discuția este cea mai importantă
O altă frică ce poate genera anxietatea de dentist este cea de necunoscut. Pentru un specialist stomatolog, pacientul este mereu pe primul loc. Astfel, este important pentru noi să explicăm fiecărui pacient diagnosticul pe care îl are, particularitățile fiecărui caz, dar și procedurile pe care urmează să le facem în cadrul tratamentului în clinica dentară Timișoara, dar și cel care trebuie urmat post-intervenții. În acest mod, fiecare pacient știe orice procedură care urmează făcută și la ce să se aștepte, diminuând astfel frica de necunoscut.
Relația cu medicul stomatolog este un alt factor care poate influența nivelul de anxietate pe care îl putem simți atunci când ne aflăm într-o clinică dentară Timișoara. Atunci când cel aflat pe scaun are încredere în specialistul care îl tratează, și nivelul de frică este mult diminuat, implicit și senzațiile fizice cu care se pot confrunta cei anxioși: palpitații, transpirații, tremor.
Vizitele dese, cheia învingerii anexietății dentare
Frica de stomatolog poate fi învinsă, însă, chiar și prin simplul act de a merge regulat la dentist, pentru controale sau igienizări periodice. Atunci când ne familiarizăm atât cu clinica dentară, cu stomatologul ales, cu procedurile, instrumentele folosite și zgomotul acestora nivelul de anxietate scade considerabil.
Ambientul dintr-o clinică dentară Timișoara este un alt factor care poate influența într-un mod pozitiv experiența pacientului. Acesta, alături de un personal grijuliu, cu atenție la detalii, pot crea o experiență pozitivă puternică.
Prima vizită la clinica dentară Timișoara
Primele vizite la medicul stomatolog, efectuate încă din copilărie, pot influența pozitiv sau negativ. Însă chiar și în cazul asocierii dentistului cu durerea, studiile arată că dacă vizita la stomatolog este timpurie, șansele dezvoltării unei frici iraționale de stomatolog sunt minime.
În multe cazuri, frica de dentist și implicit de prima vizită a copilului la stomatolog, nu este a copilului. Cei mici nu știu la ce să se aștepte, astfel că cea mai indicată metodă de abordare a primei vizite la clinica dentară este să lăsăm copiii să îți formeze experiența proprie. Medicul stomatolog va ști cum să abordeze primul consult și cum să câștige încrederea celor mici. În mod deosebit, prima vizită ar trebui să fie cât mai timpurie, și una fără intervenții deosebite.
Important de reținut
- Tehnologia avansată ne permite acum tratamente minim invazive pentru rezolvarea multor afecțiuni dentare. Uneltele performante pot reduce considerabil timpul pe care îl petreceți pe scaun la o clinică dentară Timișoara, dar și durerea sau disconfortul din timpul intervențiilor stomatologice.
- Încrederea în medicul stomatolog este cea mai de preț, dar și explicațiile privind tratamentul la care vei fi supus. Pune întrebări și discută cu specialistul tău pentru a afla detalii.
- Anxietatea dentară este destul de comună și poate fi învinsă, în cele din urmă, prin vizite cât mai dese.
Te așteptăm în clinica iSmile Dental din Timișoara. Echipa noastră de specialiști este pregătită să rezolve orice afecțiune dentară cu succes. Te asteptam si pe pagina noastra de Facebook sau Instagram.