Tratament Parodontoză: cum îți recapeți sănătatea gingivală?

Alege tratamentul eficient împotriva parodontozei avansate cu tehnici moderne de parodontologie la iSmile Dental Timișoara!

Parodontoza, cunoscută și sub numele de boala parodontală, reprezintă o problemă dentară serioasă care afectează gingiile și structurile de susținere ale dinților. Aceasta poate duce la pierderea dinților dacă nu este tratată corespunzător. Să explorăm împreună ce înseamnă această afecțiune, cum o putem trata și preveni, și de ce este important să nu neglijăm sănătatea orală.

Ce este parodontoza?

Parodontoza este o infecție gravă a gingiilor cauzată de bacteriile care se acumulează pe dinți și gingii. Simptomele includ:

– Modificarea culorii gingiilor (de la roz la roșu)
– Sângerarea gingiilor în timpul periajului dentar
– Retragerea gingiilor (rădăcina dintelui este expusă)
– Mobilitatea sau deplasarea dinților

– Apariția pungilor parodontale; 

– Halitoză – respirație urât mirositoare

Dacă observi oricare dintre aceste simptome, este esențial să consulți un medic specialist pentru a primi un tratament adecvat.

Tratament parodontoza: tot ce trebuie să știi

Pentru a trata parodontoza, este important să înțelegem că nu există o soluție unică. Tratamentele variază în funcție de gravitatea afecțiunii și de particularitățile fiecărui pacient. Primul pas este întotdeauna să consultăm un specialist.

Curățarea profesională este una dintre primele metode utilizate pentru a trata parodontoza. În cadrul acestei proceduri, un dentist sau igienist dentar va îndepărta tartrul și placa bacteriană de pe suprafața dinților și de sub linia gingiei. Este o intervenție esențială pentru a preveni agravarea infecției și pentru a pregăti gingiile pentru tratamentele ulterioare.

Evaluarea parodontală și chiuretajul sunt următoarele etape în tratamentul parodontozei. Aceste proceduri non-chirurgicale implică curățarea profundă a rădăcinilor dinților pentru a îndepărta tartrul și bacteriile acumulate. Chiuretajul ajută la netezirea rădăcinilor, ceea ce face mai dificilă aderarea bacteriilor în viitor.

Antibioticele sunt adesea prescrise pentru a combate infecția bacteriană. Acestea pot fi administrate sub formă de tablete, geluri sau soluții pentru clătirea gurii. Antibioticele ajută la reducerea inflamației și la eliminarea bacteriilor care cauzează parodontoza.

Tratamentul cu laser reprezintă o metodă modernă și eficientă de tratare a parodontozei. Utilizarea laserului în tratamentul parodontozei poate reduce bacteriile și țesutul bolnav fără a afecta țesutul sănătos. Această tehnică este minim invazivă, ceea ce înseamnă că durerea și timpul de recuperare sunt reduse considerabil. Este o opțiune excelentă pentru pacienții care caută un tratament mai confortabil și mai eficient.

Pentru cazurile avansate de parodontoză, chirurgia parodontală poate deveni necesară. Procedurile chirurgicale includ regenerarea țesutului gingival și a osului, grefele de țesut sau chirurgia de reducere a pungilor parodontale. Aceste intervenții sunt menite să reconstruiască structurile deteriorate și să prevină pierderea dinților.

Cauzele parodontozei: 

Parodontoza este cauzată de acumularea plăcii bacteriene pe dinți. Factorii de risc care contribuie la dezvoltarea acestei afecțiuni includ:

– Igienă orală precară
– Fumatul
– Predispoziția genetică
– Diabetul
– Schimbările hormonale

 Cum poți preveni parodontoza?

Prevenirea parodontozei este posibilă printr-o igienă orală riguroasă și prin eliminarea factorilor de risc care pot favoriza declanșarea acestei afecțiuni. Periajul dentar regulat trebuie combinat cu utilizarea aței dentare și a clătirii în scopul menținerii sănătății gingiilor și prevenirea acumulării de plăci bacteriene. Vizitele regulate la stomatolog pentru controale și igienizări profesionale sunt esențiale în identificarea precoce a problemelor gingivale.

Evitarea fumatului, adoptarea unei diete echilibrate și reducerea nivelului de stres sunt factori care pot contribui la prevenirea parodontozei și la menținerea unei sănătăți orale optime.

Ai observat un simptom al parodontozei?

Parodontoza nu trebuie ignorată, deoarece poate avea consecințe grave asupra sănătății orale. Cu un diagnostic corect și un tratament precoce, stabilit de un medic specialist, poți preveni pierderea dinților și menține sănătatea gingiilor pentru un zâmbet sănătos și strălucitor.

Echipa iSmile Dental este este pregătită să te ajute să gestionezi și să tratezi parodontoza eficient și fără disconfort. Programează o consultație chiar acum!

Ai mai multe întrebări? Contactează-ne la: 0754205557

Află mai multe despre noi și de pe paginile noastre de Facebook și Instagram!