Tot ce trebuie să știi despre parodontoza – cauze, simptome și tratamente
La fel ca orice alt țesut din corpul nostru, gingia are rolul de a ne proteja. Pe noi, dar și dantura cu ajutorul căreia ne putem hrăni. Și, ca orice alt țesut, este expus unor afecțiuni mai ușoare sau mai complicate. Una dintre acestea este parodontoza, care afectează nu numai gingia, dar și osul parodontal, responsabil cu menținerea dintelui în poziție.
Ce este parodontoza și care sunt simptomele?
O concepție destul de răspândită este aceea că parodontoza este o boală care afectează doar persoanele în vârstă. Nimic mai greșit, parodontoza putând să se instaleze la vârste timpurii, chiar și în adolescență. Totul începe cu gingivita – inflamația gingiei. Aceasta din urmă este un țesut ferm, roz care odată afectat de gingivită, devine moale, iar culoarea acesteia este mai degrabă violacee. Primul semn, dacă consistența și culoarea nu ridică semne de întrebare, este sângerarea gingivală. Chiar și la un periaj ușor, acestea vor sângera.
Când apar aceste simptome, este momentul să mergi la o vizită la stomatolog. Aceasta este faza în care parodontoza este reversibilă și tratabilă foarte ușor.
Netratată, gingivita avansează, iar structurile mai profunde ale dintelui devin afectate. În această fază, poți observa că în anumite locuri, gingia se retrage de pe dinte. Apar pungile parodontale între dinte și os, unde se formează tartru și se strâng bacterii care înrăutățesc boala.
Următorul stadiu – din păcate și cel în care ajung la stomatolog majoritatea pacienților – este acela în care dinții prezintă deja mobilitate. Nu este imposibil de tratat, însă va însemna costuri și mai mult timp petrecut la dentist.
În ultima fază a bolii parodontale, dinții nu mai au susținere în alveole, în țesuturi ori în gingie și vor fi expulzați.
Parodontoza și factorii de risc. Metode de prevenție
Cel mai mare factor de risc în apariția afecțiunii de parodontoza este igiena neadecvată. Un periaj prea brutal, periuțe de dinți care nu ni se potrivesc și folosirea precară a aței dentare sau a unui irigator bucal, periajul doar o dată pe zi fără periajul de seară – toate conduc către afecțiuni gingivale și în final la parodontoza.
Acumularea de tartru poate irita gingiile, însă un detartraj periodic și o igienă riguroasă pot preveni apariția parodontozei și chiar să trateze gingivita.
Alți factori de risc sunt fumatul, diabetul ori bolile cardiovasculare.Desigur, există și factori genetici care pot conduce la parodontoza, însă medicina dentară are acum soluții moderne și echipamente avansate pentru a trata această afecțiune.
Metode de tratament: tratament parodontoza laser sau tratament clasic?
Chiar și acolo unde boala parodontala a ajuns în stadiile avansate, iar mobilitatea dinților este pronunțată, medicul stomatolog este cel care îți poate salva dantura.
În cazul în care afecțiunea este într-un stadiu avansat, stomatologul poate efectua un tratament chirurgical prin chiuretarea pungilor parodontale formate între dinți și îndepărtarea bacteriilor care favorizează avansarea parodontozei. Această metodă este preferată în cazul în care parodontoza nu este foarte agresivă.
În cazul în care este vorba despre o boală cu urmări profunde în țesuturi, se poate apela la adiții de os acolo unde acesta a fost afectat, dar și la tratamentul cu laser în câmp deschis. În cazul tratamentului cu laser, nu există dureri postoperatorii, iar întreaga zonă este sterilizată.
Întreabă-ne despre tratamentul cu laser
În clinica iSmile Dental din Timișoara, folosim tratamente parodontotice atât convenționale, cât și cu laser pentru a scurta timpii pe care-i petreci pe scaun, dar și pentru a favoriza vindecarea rapidă, fără durere.
Programează-te și tu pentru o consultație sau un detartraj. Află mai multe despre noi și pe rețelele noastre de Social Media – Facebook și Instagram sau ia legătura cu noi aici, iar un reprezentat al clinicii noastre te va contacta pentru a stabili o programare.
