femeie tanara zambet aparat dentar timisoara la clinica ismildedental timisoara

Aparat dentar Timișoara. Tot ce trebuie să știi despre corectarea zâmbetului

Există mai multe forme de aparate dentare, însă toate au ca scop corectarea unei anomalii dentare, iar acest lucru se realizează atât pentru a corecta dantura din punct de vedere estetic, dar în special pentru corectarea ocluziei și pentru a facilita masticația corectă.

Încă din antichitate, oamenii au fost preocupați de o dantură perfectă. Unele izvoare istorice atestă apariția unor forme primitive de aparate dentare chiar și cu o mie de ani înaintea erei noastre, în Egiptul Antic și în Grecia Antică.

Un aparat dentar Timișoara este format din brackeți și arcuri metalice, menite să corecteze mușcătura. Anomaliile dentare (dinți înghesuiți, cu prea mult spațiu între ei, ocluzia inversă, adâncă, deschisă sau deviația liniei mediane) sunt de cele mai multe ori fie moștenite genetic, fie dobândite în copilărie datorită unor obiceriuri precum suptul degetului, rosul unghiilor și chiar somnul în aceeași poziție timp îndelungat, iar acestea pot duce în timp la o multitudine de probleme dentare dintre care:

  • Favorizarea formării tartrului
  • Carii interdentare
  • Sângerări gingivale
  • Dureri la nivelul mandibulei
  • Boală parodontală
  • Fracturi ale dinților din cauza poziției greșite

Astfel, un aparat dentar Timișoara este menit nu doar să corecteze un zâmbet inestetic, ci și să ajute funcționalitatea întregii guri, dar și să redea simetria și estetica feței prin corectarea ocluziei (mușcăturii).

Tipuri de aparate dentare

Ortodonția modernă vine cu o multitudine de soluții, fiecare potrivită pentru tipul de problemă pe care o are pacientul. Odată diagnosticată problema, se poate trece la discuția despre tipul de aparat dentar Timișoara.

Un aparat dentar Timișoara poate fi mobil ori fix și poate fi montat pe exteriorul dinților (aparat dentar vestibular) sau pe interiorul acestora (aparat dentar lingual).

În cazul aparatelor dentare fixe, acestea pot fi convenționale (metalice, ceramice, ori cu safir), cu brackeți și sârme, iar în funcție de buget și preferințe se poate alege culoarea și materialul brackeților. Aparatele dentare fixe de tip gutieră reprezintă mulaje 3D complet transparente, care pot îndrepta eficient dinții, dar îndeplinesc și un rol estetic, fiind invizibile.

Invizibil este, de exemplu, și un aparat dentar lingual, care se poate monta în partea din interior a dinților.

Tipul de aparat dentar este ales împreună cu medicul ortodont și trebuie mereu să îndeplinească funcția pentru care este destinat  și abia apoi cea estetică.

Aparatele dentare mobile sunt recomandate în cazul copiilor între 8 și 12 ani, deoarece ghidează creșterea maxilarelor pentru poziția corectă a dinților.

Aparatul dentar la copii

Anomaliile dentare se manifestă adesea în copilărie, fie ele ereditare sau dobândite, însă un tratament ortodontic timpuriu poate însemna evitarea unor probleme mai complexe pe viitor. Astfel, atunci când părinții constată o creștere anormală a dinților, pot apela la un specialist pentru a discuta despre un aparat dentar Timișoara. Acesta poate fi montat de la o vârstă timpurie, începând chiar cu vârsta de cinci ani, atunci când copilul mai are încă dentiție temporară (dinți de lapte), însă se apelează cu precădere la un aparat dentar mobil, cel fix fiind recomandat după erupția dinților permanenți, în jurul vârstei de 11-12 ani.

Cum se montează un aparat dentar Timișoara?

Tratamentul ortodontic fix funcționează atât în cazul copiilor, cât și la vârsta adultă, până la 50 – 60 de ani, principiul fiind același. Dintele se deplasează în direcția spre care este ghidat, în timp ce în locul rămas liber, organismul formează os nou. Procedura nu este dureroasă.

Anterior montării oricărui tip de aparat dentar, medicul va efectua un detartraj și un periaj profesional. Ortodontul va lipi fiecare bracket de dinte cu un material fotopolimerizabil special, adeziv, care nu afectează smalțul dintelui. Mai apoi, arcul este montat în siguranță pe brackeți. Întreaga procedură durează aproximativ o oră și este complet nedureroasă.

Durata tratamentului, atât pentru copii cât și pentru adulți, variază în funcție de complexitatea anomaliei care se dorește îndreptată. Modelul ales pentru aparatul dentar depinde mult de acest lucru, dar și de stilul de viață sau preferințele estetice, ori buget.

În Clinica iSmile Dental Timișoara oferim soluții pentru plata aparatelor dentare în rate, ca tu să te poți bucura de un zâmbet sănătos și frumos, așa cum îți dorești. Consultă lista noastră de prețuri AICI și programează o consultație cu specialiștii noștri în ortodonție. Te asteptam si pe pagina noastra de Facebook sau Instagram.

femie cu aparat dentar timisoara la cinica stomatologica ismiledental timisoara