detartraj

Ce presupune un detartraj complet și de ce e important să îl faci?

Un detartraj sau o igienizare dentară profesională presupune îndepărtarea tartului supra și subgingival. E important să mergi la dentist de două ori pe an pentru o igienizare deoarece poți preveni astfel bolile gingivale și parodontale care afectează gingia și osul și duc la halitoză (mirosul neplăcut), sângerări și în definitiv la pierderea dinților.

De ce e nevoie de o igienizare dentară? 

Toate alimentele pe care le consumăm, dar și modul de viață ne influențează direct dantura. Mâncarea, sucurile și fumatul, alături de saliva și bacteriile naturale din cavitatea bucală contribuie la formarea plăcii bacteriene care dacă nu este îndepărtată în totalitate, formează placa bacteriană care se strânge la baza dintelui, dar și sub gingie, iar mai apoi tartrul. Acesta are inițial o culoare gălbuie, iar ulterior maronie. Cel mai des, depunerile de tartru se formează în locurile unde spațiile dintre dinți sunt mici, pe partea interioară a incisivilor de jos și pe exteriorul molarilor pentru că acestea sunt locurile în care ajungem cel mai greu cu periuța de dinți.

În timp, gingia devine tot mai iritată dacă tartrul nu este îndepărtat, se inflamează și apar sângerările la periaj și mai apoi la masticație (gingivita).

Dacă nu intervenim cu o igienizare profesională, gingivita va progresa spre boala parodontală (paradontoză), când retracția gingivală va fi vizibilă, iar osul în jurul dintelui afectat de tartru se va retrage, lăsând dintele descoperit până când acesta va deveni mobil și în cele din urmă va cădea.

Ce presupune o igienizare dentară? Detartraj, Air Flow și periaj profesional

Igiena orală riguroasă este extrem de importantă și, totodată, primul pas pe care îl putem face pentru a evita orice probleme dentare, gingivale și parodontale. Periajul de două ori pe zi – dimineața și seara – și folosirea aței dentare sau a unui irigator bucal o dată pe zi pentru începărtarea resturilor de mâncare sunt esențiale pentru a avea dinți curați și sănătoși.

Chiar și așa, periajul de acasă nu poate îndepărta placa bacteriană și tartul odată format din cauza consistenței calcaroase a acestuia, astfel că vizita într-un cabinet stomatologic pentru un detartraj devine necesară cel puțin o dată la șase luni pentru o igienizare dentară în profunzime.

Aceasta din urmă presupune un proces complet de curățare a dinților și implică detartrajul cu ultrasunete, air flow-ul (un amestec fin de apă și bicarbonat de sodiu) care îndepărtează depozitele de pe dinți, iar la final un periaj profesional care să dea strălucire danturii. În această ordine, procesul de igienizare dentară este complet și asigură o curățare în profunzime a dinților. 

Procedura afectează smalțul dentar? 

O mulțime de mituri înconjoară procedura de detartraj, însă cel mai des întâlnit este acela conform căruia smalțul dentar ar fi afectat de manopera de detartraj. Ca specialiști în domeniul medicinei dentare, putem infirma acest mit, adăugând că profilaxia dentară aduce numai beneficii.

Rolul este acela de a curăța dantura, de a preveni bolile gingivale și parodontale, iar acesta trebuie efectuat cu regularitate în cabinetul dentar.

În funcție de particularitățile fiecărui pacient, dar și în funcție de stilul de viață, detartrajul este recomandat o dată la șase luni, sau mai des în cazul în care porți aparat dentar, de exemplu, iar procesul creează spații temporare între dinți unde se poate strânge placa bacteriană și tartrul. În plus, o igienizare dentară poate oferi strălucire danturii tale și te poate ajuta să previi sau să descoperi timpuriu orice problemă, fie ea o carie în stadiu incipient, ori una formată sub o plombă veche.

Programează-te și tu pentru un detartraj la Clinica iSmile Dental! Păstrează legătura cu noi și pe paginile noastre de Facebook și Instagram și află mai multe despre igiena dentară și posibilele afecțiuni aici.

Detartraj si igienizare dentara
Detartraj