barbat sufera de carie dentara nevoie de consult sau interventie clinica stomatologica timisoara ismiledental timisoara

Caria dentară – cea mai comună afecțiune. Complicații și intervenția în cabinet stomatologic Timisoara

Una dintre cele mai comune afecțiuni este caria dentară, care afectează aproximativ jumătate din adulți. Intervenția, în cazurile ușoare, nu durează mai mult de o jumătate de oră și se poate realiza fără anestezie. Chiar și în cazurile mai puțin ușoare, în care este necesară îndepărtarea nervului afectat al dintelui, intervenția nu este complicată pentru pacient, iar vindecarea are loc în numai câteva zile. Vino in cabinet stomatologic Timisoara iSmileDental si rezolva-ti problema din timp!

Cum se formează caria dentară?

Despre prevenția cariilor dentare se vorbește în orice cabinet stomatologic Timișoara, iar asta pentru că igiena orală este cel mai important factor în longevitatea danturii. Pentru a vorbi despre igienă, este important să cunoaștem structura dintelui cuprinde smalțul exterior, dentina și pulpa.

Smalțul dentar este învelișul protector al dintelui – este și unul dintre cele mai puternice materiale ale corpului uman. Nu are vase de sânge sau nervi și nici nu este sensibil la durere. Este însă sensibil la acizii formați în gură, care în timp favorizează placa bacteriană – o peliculă care se atașează pe smalț, formată din bacterii, acizi și resturi alimentare. Dacă nu este îndepărtată corect și des prin periaj, placa bacteriană reprezintă cocktailul perfect de substanțe care pot afecta smalțul dintelui prin formarea unei carii. Odată trecută de smalț, caria afectează rapid dentina și mai apoi ajunge la pulpă și creează infecții.

Cele mai predispuse la formarea cariilor dentare sunt suprafețele pe care le folosim la mușcătură, dar și zonele interdentare, unde se pot strânge adesea resturi alimentare care nu pot fi îndepărtate doar printr-un periaj.

Tratamentul cariei în cabinet stomatologic Timișoara

Într-un cabinet stomatologic Timișoara, tratamentul unei carii dentare presupune în primul rând îndepărtarea țesutului afectat al dintelui, iar în cazurile în care caria este masivă şi a afectat deja nervul dintelui, se impune şi îndepărtarea acestuia, aplicarea tratamentului local şi cimentarea canalelor dintelui pentru a preveni pătrunderea bacteriilor şi infecțiile.

Cariile pot afecta mare parte din structura dintelui, astfel că în situațiile în care coroana dintelui nu mai poate susține masticația şi prezintă risc de fractură, este necesară folosirea unui pivot dentar, menit să întărească dintele.

După ce dintele este asigurat din punct de vedere al structurii – evident în cazurile în care este necesar acest lucru – se poate trece la reconstrucția acestuia sau la protezarea cu o coroană din material acrilic, ceramică sau zirconiu, ori la simpla plombare a cavității cu material fotopolimerizabil.

Amânarea vizitei la cabinetul stomatologic

La fel ca în orice alt caz de afecțiune dentară, amânarea consultației într-un cabinet stomatologic Timișoara, nu aduce decât consecințe negative. Chiar dacă este o afecțiune comună, caria dentară poate afecta grav dintele și distruge rezistența acestuia, încet și sigur. Odată afectat dintele, acesta se poate rupe, masticația poate deveni dificilă, dureroasă, iar dintele sensibil la alimente calde, reci sau chiar la cele dulci. Masticația incorectă poate duce în timp și la probleme digestive.

Putem preveni apariția cariilor?

Alimentația, fumatul, sucurile și chiar fructele ne pot afecta în timp smalțul dentar. Dar, în cazul oricărei afecțiuni, prevenția este mereu primul și cel mai important pas. Este important să nu neglijăm igiena orală și să ne spălăm pe dinți de două ori pe zi, dimineața și seara. Tipul de pastă de dinți, ața dentară, periuțele interdentare, dar și apa de gură sunt elemente importante în îngrijirea dinților, însă pentru a ne asigura mereu că folosim produsul care e potrivește cel mai bine nevoilor pe care le avem, este important să discutăm cu un specialist.

Detartrajul, procedeul prin care eliminăm tartrul aflat pe dinți, precum și periajul profesional sunt, de asemenea, factori importanți în prevenirea apariției cariilor, de aceea vizita la dentist este necesară cel puțin o dată pe an, în cazurile în care un specialist nu a recomandat vizite mai dese.

Te poți programa oricând pentru un consult în clinica iSmile Dental. Te așteptăm cu drag! De asemenea ne puteți contacta si pe Instagram sau Facebook.

cabinet stomatologic timisoara
Cabinet stomatologic Timisoara