Aparate dentare

Ortodontia reprezinta specialitatea medicinei dentare stomatologiei ce presupune diagnosticarea, preventia si tratamentul iregularitatilor dentare si faciale. Aceasta se ocupa cu obtinerea unei ocluzii ( muscaturi ) ideale asfel incat sanatatea tesuturilor aparatului dento-maxilar sa ramana sanatoase. Fara un tratament ortodontic atunci cand este indicat, riscurile aferente sunt reprezentate de procese carioase greu de tratat sau boala parodontala, o afectiune cu implicatii grave.

Aparatul dentar este un dispozitiv utilizat in ortodontica care aliniaza si indreapta dintii, ajutand la repozitionarea lor in ce priveste muscatura (modul in care se imbina dintii superiori si cei inferiori), dar si la imbunatatirea sanatatii dentare. Sunt adeseori necesare pentru a corecta muscaturile reduse, dar si pe cele deschise, profunde, incrucisate, malocluziile, dintii ciobiti si alte defecte ale dintilor si ale maxilarului; se incadreaza in doua mari categorii si anume cosmetice si structurale, fiind utilizate de multe ori in asociere cu alte dispozitive menite sa largeasca palatul/maxilarul si sa sustina modelarea dintilor/maxilarului. Aparatele dentare constau in fire metalice (din diverse materiale) care imbraca dintii, fiind strans legate si actionand in sensul miscarii dintilor in pozitia dorita.

aparate dentare

Tipuri de aparate

Metalic

Fiind si cel mai cunoscut, aparatul dentar metalic este format din bracketi metalici, fiind si cel mai vizibil. Copii si adolescentii pot apela la bracketi de diferite forme peste care pot aplica elastice colorate pentru a-si personaliza aparatul.

Ceramic

Fata de cel metalic, aparatul ceramic are bracketi in nuanta dintilor, ceea ce il face mai putin vizibil. Multi pacienti aleg ca si firele care conecteaza bracketii sa aiba culoarea dintilor.

Safir

Avand aceleasi rezultate ca si cazul celui metalic sau ceramic, aparatul dentar safir are bracketi transparenti ceea ce il face aproape invizibil de la distanta, pastrand insa eficienta sporita a tratamentului.

Lingual

Evolutia tehnologica a permis crearea unui aparat dentar revolutionar care este pozitionat pe fetele nevazute ale dintilor. Chiar daca pretul unui astfel de aparat dentar este mai ridicat, pacientii se bucura de avantajul de a nu fi observat si de o durata mai scazuta de tratament.

Suna acum
Meniu